Presentació

El COR OBERT va néixer el 2015 fruit de les complicitats teixides entre l’Orfeó Manresà i el Centre de Normalització Lingüística Montserrat per tal d’oferir un projecte transversal a la ciutat que uneix llengua i cultura catalanes amb la música i, especialment, el cant coral. Actualment està format per 15 cantaires provinents de diferents parts del món i per voluntaris de la llengua, dirigits per Rosa M. Ortega. Es tracta d’un projecte innovador i engrescador que vol contribuir a la cohesió i integració de tots els membres que conformem la comunitat. Estem convençuts que, tot i ser de moment un grup petit, contribueix a fer una Manresa més culta, més participativa, més cohesionada, més compromesa amb la llengua i la cultura catalanes i, sobretot, més musical.

És un projecte que parteix del convenciment que la música i el cant són una gran eina de transformació social. Cantar és a l’abast de tothom i és un vehicle de comunicació de primer ordre per aprendre paraules, expressions genuïnes, nous fonemes i obrim finestres al nostre entorn.

Aprenent una cançó, més enllà de l’aprenentatge de la llengua, també hi ha una manera de veure el món, uns costums, un imaginari col·lectiu. I, per sobre de tot, compartim vivències i sentiments i ens emocionem. Fent música plegats sentim la pertinença, cohesió i integració social i aprenem a estimar la llengua, la música, la ciutat i el nostre país.

En la nostra vivència quotidiana, al COR OBERT utilitzem la veu en un exercici col·lectiu, per fomentar la cohesió social de les diferents cultures que conviuen a la ciutat de Manresa de les que en coneixem el nom del país d’origen, però poques vegades tenim informació de com és la seva cultura popular i la seva manera d’entendre i veure el món. Creiem fermament que aquesta iniciativa possibilita divulgar la tradició musical popular de les cultures nouvingudes i construir ponts de comunicació entre elles, al mateix temps que:

  • Treballem diferents aspectes de la llengua catalana (vocabulari, fonètica, sintaxi) mitjançant una activitat lúdica com és el cant.
  • Potenciem i reconeixem l’esforç en l’aprenentatge del català.
  • Donem a conèixer a l’alumnat una part del patrimoni cultural català a través de cançons populars i la celebració de festivitats assenyalades en el calendari festiu.
  • Vivim l’experiència musical amb sensibilitat com a vehicle que permet comunicar-se i expressar emocions.
  • Fomentem la responsabilitat individual, el compromís, la cooperació, l’esforç i la constància a favor de la consecució del projecte col·lectiu i del creixement personal.
  • Adquirim els recursos necessaris per desenvolupar-se en públic amb naturalitat per tal que els concerts esdevinguin una experiència plena i vital.