Presentació

L’Orfeó Manresà fundat el 1901 sota la direcció d’Estanislau Casas, ha seguit fins els nostres dies sota la direcció dels mestres directors, Manel Jovés, Joaquim Pecanins, Miquel Blanch, Agustí Coll, Josep Maria Descarga, Jordi Noguera, Joaquim Piqué, Lluís Arguijo i actualment Xavier Pagès (2018 – ..).

Al llarg dels anys diferents cantaires en edats compreses entre els 18 i els 68 anys han configurat el cor titular. Actualment l’integren una trentena de membres.

El repertori es variat i ha interpretat grans obres clàssiques de J.S. Bach com la Passió segons Sant Joan, Passió segons Sant Mateu, el Magnificat i la Cantata 140; de W.A. Mozart el Requiem i la Missa de la Coronació, de L.W. Beethoven la 9a Simfonia així com el Glòria de Vivaldi, el Messies de Häendel,  Carmina Burana de Carl Off, el Requien de G. Fauré, entre altres. Paral·lelament disposa d’un extens repertori que abasta des d’obres del segle XIII, passant pel Renaixement fins als nostre dies amb autors com: Avro Pärt, Ola Gjeilo, Morten Lauridsen,…

Diverses orquestres han col·laborat amb l’Orfeó en diferents moments de la seva història: L’Orquestra Simfònica de Barcelona, la Camerata Instrumental de Catalunya, l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya OBC, l’Orquestra de Cambra de Parbublce (Txecoslovaquia), Orquestra Simfònica Empordà Llenguadoc Rosselló, l’Orquestra Terrassa 48 i l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Roma

Si bé les actuacions han estat majoritàriament a Catalunya, l’Orfeó ha actual en diverses ciutats espanyoles i a França, Itàlia, Àustria, Gran Bretanya, Holanda, Bèlgica, Suïssa i Iugoslàvia

Cal destacar les actuacions al Palau de la Música  Catalana, a l’Auditori de Barcelona, Girona i Lleida, el Palau de la Música  de Madrid, a la sala Smetena de Praga, al Mozarteum de Salzburg, a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, al Paraninf de la Universitat de Barcelona, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el Gran Teatre del Liceu, així com al Temple Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, la Basílica Santa Maria Maggiore de Roma i a l’altar major de  Sant Pere del Vaticà.

Dins dels actes del seu centenari (2001) va produir un espectacle musical en format professional, una visió teatral i musical d’una etapa molt important de la història de la ciutat de Manresa, un espectacle amb la composició i direcció musical de Manel Camp, “El Retaule de la Llum”, que van poder veure més der 11.000 espectadors a Manresa, Reus, Badalona i Barcelona.

El 2006 l’Orfeó produí i participà en l’espectacle musical-visual “Ciutat”. Al 2008 participa en l’estrena a Catalunya de l’espectacle simfònic del grup basc Tirri-Tarra, Argi Belt – Luz Negra. Del 2015 al 2018 participa en els espectacles de SImfonova, “Opera nomes per uns quants?” i “La Rebotiga de l’Opera.

El 2019 estrena l’espectacle “Veus de llum”, com una nova forma d’entendre i d’interpretar el repertori coral, amb coreografies, poemes i un repertori variat que va de les danses del Llibre Vermell fins a les darreres tendències del segle XXI. Aquest espectacle es repeteix el 2020 just abans del confinament. El 2021 vàrem estrenar un muntatge sobre obres d’Eduard Toldrà.

El 2022 l’Orfeó Manresà va produir i representar el concert-espectacle “IGNASI, el viatge”. És un viatge musical i espiritual que lliga els inicis del segle XVI amb els temps actuals: l’amor i les guerres, la pau i l’odi, la transformació per millorar. Un pont entre dos mons i dos temps. L’home, el sant, Ignasi, algú que, com tots nosaltres cerca el sentit de la vida.

L’Orfeó Manresà fa actualment una mitjana de dotze actuacions anuals, en diferents formats i per diferents públics. Des de grans obres musicals, amb d’altres corals i orquestres, fins a produccions dissenyades, organitzades, produïdes i representades exclusivament per l’Orfeó, passant per commemoracions en actes institucionals de la ciutat, col·laboracions amb d’altres entitats o actes solidaris adreçats a col·lectius vulnerables. L’any 2023, per exemple, l’Orfeó Manresà va cantar Carmina Burana amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Magnificat de Vivaldi amb l’Orquestra del Conservatori de Música de Manresa, l’auditori El Pessebre, de Pau Casals, amb l’Orquestra Terres de Marca i l’Orquestra de Cambra de Vic, Ignasi el Viatge, de producció pròpia, amb el conjunt instrumental La Caravaggia, la Cantata Nadal, Llum i Misteri, de Francesc Vila i l’espectacle Sardanova de Santi Arisa, a banda de les habituals col·laboracions institucionals i de concerts per la gent gran i col·lectius vulnerables.

La vessant de formació musical també ha estat sempre present en l’activitat de l’Orfeó Manresà. Des del 2005 està funcionant un programa de formació pels cantaires, amb classes individuals i col·lectives de cant, on es treballen les tècniques vocals així com la preparació de cant individual, duets o d’altres petits grups.

El cor participa en diferents actes institucionals de l’ajuntament de Manresa, així com de la Generalitat de Catalunya i de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.