Presentació

L’Orfeó Manresà fundat el 1901 sota la direcció d’Estanislau Casas, ha seguit fins els nostres dies sota la direcció dels mestres directors, Manel Jovés, Joaquim Pecanins, Miquel Blanch, Agustí Coll, Josep Maria Descarga, Jordi Noguera, Joaquim Piqué, Lluís Arguijo i actualment Xavier Pagès (2018 – ..).

Al llarg dels anys diferents cantaires en edats compreses entre els 18 i els 68 anys han configurat el cor titular. Actualment l’integren una trentena de membres.

El repertori es variat i ha interpretat grans obres clàssiques de J.S. Bach com la Passió segons Sant Joan, Passió segons Sant Mateu, el Magnificat i la Cantata 140; de W.A. Mozart el Requiem i la Missa de la Coronació, de L.W. Beethoven la 9a Simfonia així com el Glòria de Vivaldi, el Messies de Häendel,  Carmina Burana de Carl Off, el Requien de G. Fauré, entre altres. Paral·lelament disposa d’un extens repertori que abasta des d’obres del segle XIII, passant pel Renaixement fins als nostre dies amb autors com: Avro Pärt, Ola Gjeilo, Morten Lauridsen,…

Diverses orquestres han col·laborat amb l’Orfeó en diferents moments de la seva història: L’Orquestra Simfònica de Barcelona, la Camerata Instrumental de Catalunya, l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya OBC, l’Orquestra de Cambra de Parbublce (Txecoslovaquia), Orquestra Simfònica Empordà Llenguadoc Rosselló, l’Orquestra Terrassa 48 i l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Roma

Si bé les actuacions han estat majoritàriament a Catalunya, l’Orfeó ha actual en diverses ciutats espanyoles i a França, Itàlia, Àustria, Gran Bretanya, Holanda, Bèlgica, Suïssa i Iugoslàvia

Cal destacar les actuacions al Palau de la Música  Catalana, a l’Auditori de Barcelona, Girona i Lleida, el Palau de la Música  de Madrid, a la sala Smetena de Praga, al Mozarteum de Salzburg, a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, al Paraninf de la Universitat de Barcelona, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el Gran Teatre del Liceu, així com al Temple Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, la Basílica Santa Maria Maggiore de Roma i a l’altar major de  Sant Pere del Vaticà.

Dins dels actes del seu centenari (2001) va produir un espectacle musical en format professional, una visió teatral i musical d’una etapa molt important de la història de la ciutat de Manresa, un espectacle amb la composició i direcció musical de Manel Camp, “El Retaule de la Llum”, que van poder veure més der 11.000 espectadors a Manresa, Reus, Badalona i Barcelona.

AL 2006 l’Orfeó produí i participa l’espectacle musical-visual “Ciutat”. Al 2008 participa en l’estrena a Catalunya de l’espectacle simfònic del grup basc Tirri-Tarra, Argi Belt – Luz Negra. Del 2015 al 2018 participa en els espectacles de SImfonova, “Opera nomes per uns quants?” i “La Rebotiga de l’Opera.

Al 2019 produeix un nou espectacle com una nova forma d’entendre i d’interpretar el repertori coral, amb coreografies, poemes i un repertori variat que va de les danses del Llibre Vermell fins a les darreres tendències del segle XXI.

El cor participa en diferents actes institucionals de l’ajuntament de Manresa, així com de la Generalitat de Catalunya i de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya,

Des de el 2005 disposa d’una escola de cant pels membres del cor que amb una periodicitat quinzenal es treballen les tècniques vocals així com la preparació de cant individual, duets o grupets.