Carregant Esdeveniments
Aquest esdeveniment ja ha passat.

Nova representació del concert-espectacle de l’Orfeó Manresà,  dirigit per Xavier Pagès, amb un repertori escollit per a l’ocasió per expressar les nostres sensacions envers el viatge, la transformació, que va emprendre Ignasi de Loiola. Es va estrenar el dia 29 de maig de 2022  al teatre Conservatori de Manresa, en el marc de Manresa 2022, amb gran èxit de públic i crítica.

Comprar entrades    (Els socis de l’Orfeó Manresà teniu el mateix descompte que els socis del Galliner, cal introduir el codi de soci en el moment de la compra).

El camí que va seguir Ignasi de Loiola el representem com un cabdell amb diferents caps que s’entrelliguen, comencen i acaben, però que finalment es transformen i creen un únic fil, fort i resistent. Aquest fil és l’itinerari de vida que ens ha deixat Ignasi de Loiola, una trajectòria que des de l’Orfeó Manresà volem reproduir en l’espectacle IGNASI, el viatge.

Aquest viatge musical i espiritual lliga els inicis del segle XVI amb els  temps actuals:  l’amor i les guerres, la pau i l’odi, la transformació en una persona millor. Un pont entre dos mons i dos temps; entre estils musicals diferents però amb arrels comunes. L’home, Ignasi, el Sant, algú que, com tots nosaltres, cerca el sentit de la vida.

El viatge de la transformació l’hem dividit en quatre etapes:

  • AZPEITIA: la terra natal. La família, l’educació i la joventut viscuda
  • IÑIGO: la formació rebuda, el gentilhome, la festa, el cavaller i la lluita. La ferida.
  • EL VIATGE. La convalescència, el pelegrí, la confessió. Manresa, ciutat d’acollida i de canvi.
  • EL LLEGAT. Els Exercicis, l’espiritualitat, el servei, el compartir.

A partir d’aquestes etapes articulem un programa amb 13 peces musicals: 10 de cantades i 3 d’instrumentals, seleccionades i escollides per expressar les sensacions  del viatge que volem explicar.

El repertori corresponent a la primera i segona etapa es nodreix de cançons i compositors que Ignasi de Loiola ben segur va conèixer:  Juan de la Encina, Mateu Fletxa, Juan de Anchieta (tiet avi d’Ignasi), Jean Brudieu. Son peces del “Cancionero de Palacio”, “ensaladas” o madrigals.

En la tercera i quarta etapa hi trobarem peces de compositors de música polifònica sacra dels segles XVI i XVII (Gregorio Allegri, Claudio Monteverdi) entrellaçant-se amb compositors del segle XXI (Paul Mealor i Arvo Pärt).

La darrera cançó de l’espectacle, “Un home nou”, ha estat composta i creada per a l’ocasió i  és obra de Xavier Pagès i Joan Torner. Cançó que representa l’epíleg del viatge realitzat.

El concert es configura com un espectacle a partir de diferents espais escènics, on interactuen la música coral i la música instrumental, amb instruments de l’època, amb acompanyament d’imatges dels indrets del viatge i veu en off de les sensacions viscudes per Ignasi de Loiola.

El concert-espectacle consta dels següents intèrprets:

  • La formació coral de l’Orfeó Manresà amb 32 cantants repartits en 4 cordes: Sopranos, Contralts, Tenors i Baixos, interpretant obres de fins a 8 o 10 veus diferents.
  • El conjunt musical La Caravaggia, amb 5 musics especialitzats en música antiga i amb instruments de l’època, com la corneta, les xeremies, els sacabutxos, el baixó i la percussió.

La durada del concert és d’aproximadament 70 minuts, sense mitja part.

Comparteix l'esdeveniment! Tria la teva Xarxa!

Go to Top