Pleniluni de Maig

L’ORFEÓ MANRESÀ ha estrenat un concert-espectacle sobre la figura d’Eduard Toldrà el dia 12 de juny de 2021 al Museu de la Tècnica de Manresa. La resposta del públic ha estat excel·lent i s’han esgotat les entrades.

En aquesta actuació l’Orfeó ha interpretat cançons compostes per Toldrà, amb acompanyament de piano, i ha completat el programa amb dues obres de Frederic Mompou per a soprano solista, i amb explicacions sobre Toldrà i sobre les obres del programa.

Eduard Toldrà i Soler (1895 – 1962) és una de les figures més importants de la música catalana del segle xx. Se l’ha considerat el gran arquitecte del renaixement musical català dels anys 20 i un dels grans exponents del Noucentisme musical. Toldrà va marcar la seva personalitat en tots els camps de la música i, a més, fou un actor consumat i conreà intensivament la filosofia i l’humor per la via oral i escrita.

Les cançons que Toldrà  va compondre, sobre textos de grans escriptors com Joan Maragall, Tomàs Garcés o Quevedo, eren per veu solista acompanyada de piano. L’Orfeó cantarà les adaptacions d’aquestes cançons per a cor mixt i piano fetes per Jordi Domènech el 2012, per encàrrec de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en motiu de la commemoració del 50è aniversari de la mort del mestre Eduard Toldrà. Segons indica el mateix Jordi Domènech, els únics canvis en la part de piano són alguns moments de tacet per donar una mica més de color a les peces, i en la part vocal ha conservat la melodia clara i ha utilitzat les veus secundàries per ressaltar alguns contrapunts que ja estaven insinuats al piano.

PROGRAMA

A l’ombra del lledoner

Maig

Festeig

Damunt de tu només les flors

Jo et pressentia com la mar

 Después que te conocí,

Cançó de comiat

Menta i farigola

Director: Xavier Pagès

Solista: Marta Vilella

Pianista: Joel Díaz

Actors: Blau Piqué i  Saül Alvaredo